Wendy de Jong

Stress & Burn-out coaching ontzorgt
HR-managers en Arboartsen

Voorkom geldverspilling met coaching

De verborgen kosten van een zieke werknemer met burn-out

Als bedrijf wil je natuurlijk dat je werknemers gezond en productief zijn. Maar wat als een werknemer uitvalt met een burn-out? Wat zijn de kosten voor je bedrijf en wat kun je doen om uitval te voorkomen? In dit artikel duiken we in de cijfers en bespreken we de voordelen van coaching.

Kosten van een zieke werknemer met burn-out

Een werknemer met burn-out kost een bedrijf gemiddeld €250 tot €400 per dag. Dit bedrag is opgebouwd uit verschillende factoren:

 • Doorbetaling van loon tijdens ziekte
 • Kosten voor vervanging of overwerk van collega’s
 • Verminderde productiviteit en efficiëntie
 • Mogelijke fouten of gemiste kansen door afwezigheid

Tel daar nog bij op dat een gemiddelde burn-out zo’n 242 dagen duurt en je komt al snel uit op een kostenpost van €60.500 tot €96.800 per werknemer. En dan hebben we het nog niet eens over de impact op de sfeer en moraal binnen het team.

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig zijn er manieren om burn-outs te voorkomen of in een vroeg stadium aan te pakken. Een van de meest effectieve methoden is coaching. Door medewerkers individueel te begeleiden en handvatten te geven voor een gezonde werk-privébalans, kun je veel problemen voor zijn.

“Sinds we zijn gestart met een coachingsprogramma, is het ziekteverzuim in ons bedrijf met 30% gedaald. Medewerkers voelen zich gehoord en gesteund en zijn beter in staat om hun grenzen aan te geven. Dat betaalt zich direct uit in de productiviteit en sfeer op de werkvloer.”

Aldus de HR-manager van een middelgroot IT-bedrijf dat al enkele jaren inzet op preventieve coaching.

Kosten en baten van coaching

Maar wat kost zo’n coachingstraject dan? Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan het inhuren van een professionele coach, maar die verdienen zichzelf al snel terug:

 • Een gemiddeld coachingstraject kost tussen de €1500 en €2500 per werknemer
 • Dit is slechts een fractie van de kosten van een burn-out (2,5 tot 4%)
 • Coaching leidt tot 35% minder uitval en 25% hogere productiviteit
 • Medewerkers die coaching hebben gevolgd zijn tevredener en loyaler aan de organisatie

Conclusie

De kosten van een werknemer met burn-out zijn niet te onderschatten. Als bedrijf kun je hier proactief mee aan de slag door te investeren in coaching en preventie. Hiermee bespaar je niet alleen veel geld, maar creëer je ook een gezondere en prettigere werkomgeving voor je medewerkers. Een win-win situatie voor iedereen!

Als HR-manager of Arboarts weet jij dat het uitvallen van medewerkers veel tijd en geld kost. Bij uitval door stress en burn-out kan Wendy de Jong van De Krachtbron jou met coaching ontzorgen.

 

Bij De Krachtbron kan de medewerker al in de eerste week starten met een stress- of burn-outtraject van 8 tot 10 sessies van een uur. Daarmee krijgt hij of zij veel eerder hulp en dat is voordeliger voor jouw bedrijf. Bovendien leert je medewerker dankzij de coaching hoe hij of zij duurzaam met stress kan omgaan. Stress- en burn-outcoaching bij De Krachtbron is dus in alle opzichten een win-winsituatie.’

Hoe gaat Wendy de Jong te werk?

Doordat Wendy de Jong een externe hulpverlener is, zien medewerkers haar vaak als vertrouwenspersoon tegen wie ze alles kunnen zeggen. Dat komt het herstel ten goede. Wendy werkt met het 8-stappenplan van Anita Rogier.

Ze vertelt hierover: ‘Deze bewezen methode geeft 80% succes als de werknemer volledige inzet laat zien. Ik ga in de volgende 8 stappen aan de slag met de medewerker:

 1. Oriëntatie: een vrijblijvend gesprek om kennis te maken met de medewerker en doelen vast te stellen.
 2. Een eerste analyse doen van stressklachten en stressbronnen.
 3. Helpen bij het herstellen van het energieniveau en de fysieke conditie.
 4. Leren hoe om te gaan met stress en emoties.
 5. Tools geven om de competenties te versterken.
 6. Aan de slag met levensmissie, talenten en drijfveren.
 7. Integreren in werk en sociale omgeving.
 8. Werkhervatting, preventie bij terugval, follow-up en evaluatie.’

Elk traject start met een gratis kennismakingsgesprek met Wendy de Jong. Wendy vertelt: ‘In dit gesprek bekijk ik of de werknemer gemotiveerd is om het coachingstraject te volgen en of we een klik hebben. Het traject bestaat uit 8 tot 10 coachingsessies van een uur en tussendoor hebben de medewerker en ik 2 driehoekgesprekken met de leidinggevende over de voortgang van het traject.  Neem contact op voor het maken van een afspraak.’

Verspil geen tijd en geld door te wachten op de probleemanalyse. Bied je medewerker vanaf de eerste week hulp, zodat hij sneller kan terugkeren op de werkvloer.

Ik wil vermindering van mijn klachten binnen 1 maand

Werkgevers

5 + 5 =

Een greep uit mijn opdrachtgevers